Rugbalans

Rugbalans is een specifieke manier van aanpak waarbij mensen met acute en vooral chronische rugklachten aan de gehele wervelkolom worden behandeld.

  • Belangrijk is de totale aanpak. Hierbij wordt de client bekeken vanuit meerdere invalhoeken;
  • Ons streven is vooral die mensen te behandelen die chronische rugklachten hebben. Meestal zijn ze elders uitbehandeld.

Er wordt lichamelijk gekeken o.a. naar de wervelkolom, maar ook op psychisch-emotioneel gebied. Naast lichamelijk onderzoek en behandeling van de wervelkolom op fysio en manueel therapeutisch gebied wordt ook de belastbaarheid lokaal en algemeen in de wervelkolom verbeterd. De spieren rondom de wervelkolom worden sterker gemaakt, zodat de 'rug' meer aankan, belastbaarder wordt.
 
Naast het trainen van kracht, duurkracht en belastbaarheid is het vooral ook belangrijk om de rug soepeler en stabiel te maken. Dit doen we middels specifieke stabiliteitsoefeningen. (Het verbeteren van de coördinatie van de diepe rugstabilisatoren).
 
Om goed te kunnen trainen en oefenen van de wervelkolom, is het belangrijk dat er pijnvermindering plaatsvindt. Deze pijnvermindering kan plaatsvinden door oefeningen, maar indien nodig kan er gebruik gemaakt worden van pijnbestrijding. Dit doen we door middel van Dry Needling of van bepaalde stroomvormen om de pijn te dempen. Deze stroomvormen worden toegediend op acupunctuurnaalden die op bepaalde plekken in de rug worden gezet. Deze kunnen een enorme pijnverminderende werking hebben.
 

Om de psychisch-emotionele belastbaarheid te verbeteren wordt gebruik gemaakt van NLP-coaching. NLP-coaching is een bepaalde gesprekstechniek waarbij mensen met rugklachten beter leren omgaan met hun rugpijn. Dit zodat ze beter kunnen gaan functioneren in het dagelijkse leven. Hier hoort ook leefstijlcoaching bij. Tevens wordt er complementair behandeld. Hier bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van acupunctuur. Acupunctuur is een meer holistische manier van kijken naar de mens als geheel.
 
Het totale plan:

  • Er vindt een intake gesprek plaats.
  • Fysio/manueel therapeutisch onderzoek van de wervelkolomom te kijken naar bewegelijkheid, kracht en coördinatie/stabiliteit en belastbaarheid. Dit zowel in rust als in beweging.
  • Er wordt een rugplan opgesteld, pijnbestrijding, acupunctuur, individueel oefenplan, verbetering van de houding en het functioneel bewegen in het dagelijks leven.
  • Leefstijlcoaching: Middels gesprekstechnieken en NLP-coaching wordt er gekeken of er psychische factoren ten grondslag liggen aan de rugklachten. Er wordt dieper ingegaan hoe je met jouw beperking beter of anders kunt gaan functioneren in jouw dagelijks levenssituatie.
  • Functioneel trainen:
    Het verbeteren van de individuele belastbaarheid lokaal in de rug, maar ook het gehele lichaam, op het gebied van mobiliteit, kracht en stabiliteit van de wervelkolom. Dit gebeurt individueel, maar ook in groepen van 4 á 5 personen. Dit oefenplan wordt iedere week geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van gevalideerde vragenlijsten die gebruikelijk zijn in de fysio/manueel therapie en revalidatie.

Plan van aanpak:
Wij werken als team, d.w.z. dat we met 2 á 3 therapeuten met meerdere specialisaties met u werken om de rugklachten te verbeteren.

  • Trainen in groepstherapie: 2 keer per week onder begeleiding in een groep van 4 á 5 personen. Naast deze 2 bijeenkomsten in de week, is er ook de mogelijkheid om zelfstandig te komen trainen.
  • Gesprektherapie: 1 keer per week of 1 keer per 4 weken.
  • Pijnbestrijding: 4 weken lang 1 keer per week indien nodig middels Dry Needling, acupunctuurtechnieken en indien nodig stroomapplicatie op acupunctuurnaalden die lokaal zijn ingebracht in de rug.